Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. (Mark Twain)

Kdyby bylo možné zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila. Mark Twain

Uvážíme-li kvalitu kočičí čistoty, přítulnosti, trpělivosti, důstojnosti a odvahy, které jsou kočkám vlastní - ptám se vás, kolik z nás by dokázalo být kočkou?“ Fernand Mery

OHNIVÉ KUŘE
Suroviny :3 velké porce kuřete / stehna /1 velká cibule,1 velká mrkev,6 velkých žampionů,1 sklenice leča / 400 ml /,1 plechovka červ.fazolí ve slaném nálevu, nebo bílé fazole v rajč.šťávě... - červené fazole z nálevu slijeme, bílé dáme samozřejmě i s jejich sosíkem.-200 ml kečupu , nebo 60 gr.rajč.protlaku,půl balíčku sladké ml.papriky,1/4 většího porku,1 lžička třtin.cukru, feferonky dle chuti,4- 5 str.česneku - přidáme až na závěr dohotovení- sůl, pepř, kapka oleje na opečení.
POSTUP : Kuře omyjeme rozdělíme na 6 porcí , osolíme a opepříme a na oleji zprudka opečeme. Vyjmeme a do výpeku dáme na půl kolečka nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou mrkev, osmahneme,přidáme lžičku cukru, ml.červ.papriku, na to vsypeme lečo, fazole,kečup a chvíli - 5-1O minut povaříme. A pak jsou dvě možnosti - jak tento pokrm tepelně zpracujeme. Já jsem ho dělala v PH - pomalém hrnci- ale zrovna tak dobře lze dělat v remosce nebo v troubě...Nyní přidáme k pokrmu žampiony nakrájené na větší kousky, porek na silnější kolečka, přidáme feferonku- y....a v PH na HIGH dusíme asi 4 hodiny. Je to vynikající s rýží, ale i brambory, nebo bramb.noky apod.

Brokolice se sýrovou omáčkou

Brokolice i brambory jsou vařené v páře a zatím jsem uvařila sýrovou omáčku .Dělám dvě varianty Rychlou-2 porce - 2 dcl mléka, sůl, mušk.květ nebo oříšek, špetka bílého pepře- dáme vařit a mezitím si rozmícháme v malém množství mléka solamyl nebo maizenu - asi 2 káv.lžičky- do vařicího mléka vložíme 100gr smetanového sýra - používám Madetu-necháme v horkém mléce rozpustit a krátce povařit, zahustíme solamylem rozmíchaným v mléce, přecedíme a vložíme asi 3dkg syrového másla..Výborná a rychlá - hodí se ovšem k okamžité spotřebě - protože při opakovaném ohřátí - zřidne!!! VariantaKlasická Což značí - základní bešamelová omáčka- BEŠAMEL- 50 gr másla, 50 gr hladké mouky, uděláme světlou jíšku, rozředíme 2 dcl studeného mléka, osolíme, přidáme mušk.květ , bílý pepř - rozšleháme, uvedeme za stále míchání do varu, povaříme do zhoustnutí asi 15 -20 minut, během tohoto vaření přidáme 100gr měkkého smetanového sýra - může být i více - a pak přecedíme přes jemný cedník.Do hotové omáčky vložíme na povrch tenoulinký plátek másla

Brokolice zapečená se sýrem

3 porce 500gr brokolice,2 vejce,65g odtuč.tvarohu, 2 dcl mléka,sýr tvrdý 30%-- 60 gr,20 olej / 1 pol.lžíce/ PostupBrokolici uvaříme v páře- jen chviličku aby byla křupavá.Zapékací mísu jemně vytřeme olejem, naskládáme brokolici rozebranou na růžičky, osolíme, popepříme bílým pepřem a dáme zapéct na horkovzduch asi 10 min na 150 st:C-Vejce rozšleháme s mlékem, rozšleháme do něj i měkký tvaroh, okořeníme vegetou.Zalijeme brokolici a zapékáme ještě asi 10 minut.Pak zasypeme na hrubo nastrouhaným sýrem a nechám v troubě zrůžovět.Jako oblohu jsem použila 35 gr nastr.mrkve,1 malé rajče - 70 gr, půlku menšího jablka- 50 gr. Váha hotového pokrmu byla 750 gr.Jedna porce - 250 gr včetně oblohy obsahovala 1193kj

Slepice na houbách

Připraveno v PH - pomalém hrnci na high- 4,5hod.Slepičí prsa omyjeme rychle opečeme na olejem potřené pánvi, osolíme, opepříme na pánvi ještě zlehka osmahneme cibuli na kolečka a na dno pomalého hrnce dáme osmahlou cibulku, na to slepičí maso,, zasypeme hrstí sušených hub a podlijeme asi 1 dcl vody.Podádáváme s čímkoliv.Rychlé a snadné - velmi chutné..

Zelenina na talíři

K tomu snad není co dodat - jako snídaně, lehký oběd či večeře, pohotové, rychlé, co je doma - to se počítá - kilojoulů - minimum

Pražské brambory

- Známe všichni..ale i tak teda stručně : - receptíkDen předem uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a skládáme do vymazané formy po vrstvách.Použité suroviny : Vařené uzené maso, mraž.hrášek, 4 vejce vařená na tvrdo, sůl, drc.kmín, bílý pepř . a ve 3dcl mléka rozšlehaná 3 vejce- ochucené vegetou..Zapekla bych to v pekárně.- ale mám buhužel jen dvě pekárny - v jedné se mi pekl chlebík, druhá zadělávala těsto na koláčky a tak brambory jsou pečené v klasické troubě.. :-))))

Dietní zelí

- aneb za málo peněz - hodně muziky1kg syrového očiš.zelí,2 větší syrové brambory/ 250gr / nastrouhat/ 50 gr cibule, 30 gr oleje, 8 tablet um.sladidla, ocet, sůl kmín. Hotového zelí bylo 1.40kg 100gramů má 228kj.Můj dnešní oběd se skládal z : 250 gr dušeného zelí- 570kj 65 gr uzená kuřecí prsa-238 kj 11 gr knackebrottu - 148 kj celkem teda 1056 kj- a bylo toho na množství " neúrekom " Jasně , že by se k tomu hodil nějakej vařenej brambůrek - ale to se mi už nechtělo vařit

Cuketa zapečená se sýrem

7OOgr cukety/čisté váhy/,9O gr tvrdého sýra/30%/ 2dcl nléka,1vejce,20gr oleje,česnek,sůl,bílý pepř,petrž.nať,provens.koření:Očištěnou - půl kolečka asi 1,5cm silná pokrájenou cuketu osmahneme na lžíci oleje, zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a zapečeme.Kořeníme dle své chuti Celková hodnota/3 porce po 200 gr.-3080kj-1porce-1025 kj můj oběd na obrázku měl i s přílohou - 1276kj

Kuřátko v pikantním kabátku

Večer jsem kuře naporcovala, osolila a potřela drc.česnekem, pokapala oliv.olejem..Druhý den jsem maso obalila v hl.moukce, do které jsem dala 1KL vegety,1KL mleté papriky a půl KL suš.čeneku...Porce jsem rychle opekla na trošce oleje, vložila do zapékací mísy , podlil 0,5dcl vody a dala do vyhřáté trouby asi na 35-40 minut...Božská mana..Fakt :-)))

Kuličky s kuličkama

Kuličky z bramborového těsta + kuličky z mletého masa dušemé na houbách

Pokud by se vám chtělo zdát, že moje zeleninové oblohy na talířích jsou stále stejné - vězte- že v našem skleníku je použitá zelenina téměř celoročně - tak proto...

Vzpomínka na Afriku

Tohle jídlo mi na dovolené v Hammametu MOC chutnalo..Já jen kuřecí maso - nahradila kostkami z masa sójového a tady je recept 100 gr suchých sójových kostek vložíme do 6- 8dcl vody - v níž jsme rozvařili kostku masoxu a necháme vařit nejméně 20 minut - do doby- než kostky vsáknou všechnu tekutinu.Můžete samozřejmě použít kuřecí prsa, nebo vepřovou kýtu - na dvě porce počítejte 200gr masa- které nakrájíte na kostky nebo nudličky a krátce a rychle osmahnete na 1ool. lžíci oleje..Dále postupujete následovně:Dřív než se mi sójové maso nasákne- připravím si kuskus.Já jsem použila BIO..100 gr kuskusu propláchneme vařící vodou , necháme na cedníku okapat, nakrájíme si větší půlku cibule na jemno, osmahneme na lžíci oleje, nasypeme okapaný kuskus, promícháme, osolíme zalijeme 2dcl vody , a necháme vařit..asi po 15 minutách, přidáme asi 1 pol.lžíci slunečnicových semínek opražených na suché pánvi, vmícháme hrst mladého / mraženého / hrášku, promícháme s kuskusem, zakryjeme a dáme do teplé trouby dojít.Na sojové kostky/ nebo na opečené maso/ vysypeme sklenici leča/ 400 ml/ nejlépe domácího nebo připraveného z čerstvých paprik, cibule , rajčat- to však znáte a umíte, ne? - prohřejeme a dochutíme dle svého- bílým pepřem, solí, česnekem..a podáváme.Ručím vám za to - že i odpůrci sóji - jako takové- si tohle jídlo jistě oblíbí

CO JE CO...? - aneb vepřové a sójové kostky na houbách v tlakovém hrnci..

budeme potřebovat: 300gr vepřové plece, 50 gr sójových kostek v suchém stavu, 1 větší cibule,1 velká hrst sušených hub, 1 pol.lžíce oleje a kečupu,2 kávové lžičky sójové omáčky, půl kostky masoxu, sůl, mletý bílý pepř, špetka koření chillí- nebo maličká feferonka, 2,5- 3 dcl vody a na závěr 2 káv.lžičky tmavé jíšky Knorr. postup Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na kostky. V hrnci / já použila tlakový ale dá se to dobře připravit i v hrnci pomalém - či klasicky v hrnci na kamnech, jen to bude déle trvat/ do hrnce dáme lžíci oleje, na něm osmahneme jemně nakrájenou cibuli, rychle na tomto základu opečeme vepř.maso, přidáme vše ostatní včetně SUCHÝCH sójových kostek- i sušených - nenamočených hub, okořeníme a zalijeme vodou.V tlakovém hrnci jsem to nechala vařit 1 hodinu, pak jsem hrnec otevřela dala dvě káv.lžičky jíšky a hrnec ještě na 10 minut zavřela a nechala už zvolna na kraji kamen posykávat..A pak už jen dáme na talíř oblíbenou přílohu - já volila rýži, dozdobíme a ochutnáváme a zjišťujeme - CO JE CO...! Je to výborné.Vyzkoušejte...jsou toho 4 slušné porce...!!!

Výborná příloha - kynuté bochánky

Tento recept mám z letité obrazové kuchařky" čínská domácí kuchyně" a naposledy jsem tyto bochánky vařila asi před 17 lety.Nedávno si na ně syn vzpomněl a tak jsem hledala recept až jsem ho našla a dnes byly k obědu. Recept: 0,5kg hladké mouky, 40 gr droždí, 250 ml vody, olej na potření těsta, pepř, sůl, příp.mletý kmín, nebo ořechy. Droždí a vlažnou vodu smícháme, nalijeme do pekárny, přidáme mouku, necháme promíchat a vykynout na program- těsto.Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky, které rozválíme na obdélník, potřeme olejem, posypeme jemně solí a mletým pepřem / případně ml. kmínem nebo strouh.ořechy /- já použila na sůl i pepř ruční mlýnek, obdélník pevně zavineme do roládky, tu následně nakrájíme na špalíčky asi 3-4 cm a vždy po dvou špalíčcích klademe na sebe, uprostřed zmáčkneme držadlem vařečky,aby se okraje se rozvinuly.Vaříme na páře nebo v parním hrnci asi 10 minut.Dle velikosti případně o pár minut déle, bochánky po uvaření musí být lehoučké a kypré.Podáváme k masitým jídlům s omáčkou.

bochánky s masovou přílohou

a tady je Recept: 0,5kg mletého vepřového masa, 2 větší cibule, sůl, bílý pepř, trochu mletého zázvoru / nemusí být/,sojová omáčka, olej, 1pol.lžíce solamylu Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme do růžova na oleji, přidáme mleté vepřové maso, opečeme, podlijeme asi 1,5 vody - nebo vývaru , máme-li- podusíme cca asi 15-20 minut.Ochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou, zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a stáhneme z ohně.Jako další přílohu jsem volila vařenou zeleninu v páře.Bylo to vynikající a lehké ,nicméně syté jídlo.

Segedínské kuře

Potřebujeme:-800-1000gr kysaného zelí, celé kuře nebo čtyři stehna,200 gr paprikové nebo domácí klobásy,mletá paprika, sůl, kmín,čtyři stroužky česneku,100-150 ml vody. PostupZelí propereme, překrájíme, stehna omyjeme a na dno pomalého hrnce- vložíme zelí, které posypeme jemně paprikou,kmínem,na plátky nakrájeným česnekem a na kolečka nakrájenou klobásou/ polovinu uzeniny i česneku si necháme/ pak položíme stehna nebo rozčtvrcené kuře, toto osolíme, poprášíme ml.paprikou, poklademe zbytkem klobásy a plátky česneku, podlijeme vodou a pomalíme na high asi 5 hodin.Podáváme s bramb.knedlíkem nebo houskovým knedlíkem, taky s vařenými brambory nebo i chlebem.Nezahušťujeme. Je to vynikající syté ale přesto lehké jídlo- jak na přípravu, tak i kaloricky

" Synův BORŠČ "

vynikající a zde je recept: Tak prosím čtěte a pak zkoušejte.. Boršč je připraven v pomalém hrnci Hovězí maso 300-500 gr, vepřová plec 300- 500 gr,větší libová klobása, dvě hovězí kosti,500 gr hlávk.zelí, 250 gr očištěné řepy, 200 gr steril.řepy bez nálevu,1 středně velká cibule,1 větší mrkev, 1 petržel.kořen,čtvrt celeru, dvě střední brambory, 3 stroužky česneku,2 KL soli, pepř mletý, 10-15 kuliček pepř celý, 5-7 kuliček nové koření,4 bobk.listy,2PL cukru, 2 kostky masoxu,1KL vegety.140 gr.rajského protlaku,2PL kečupu,ocet dle chuti,na zahuštění 2PL hl.mouky / není nutná/. POSTUP: Maso, zeleninu, oloup.brambory nakrájíme na kostky, hlávk.zelí na nudličky, česnek prolisujeme,ze steril.řepy oddělíme polovinu, a vše včetně koření dáme do pomaláče, přilijeme asi 2- 3 dcl vody-tak,aby zelenina byla mírně nad hladinou / ocet přidávám ke konci a mouku s vodou taktéž.. /a dáme pomalit na LOW asi na 6 hod. Část červené sterilované řepy, kterou dáváme hned na začátku,zapřičiní díky své kyselosti to, že se nám zelenina ani brambory NEROZVAŘÍ a zůstanou pevné.Po 6 hod.přepnu na HIGH, přileji 0,5 l vroucí vody ,přidám rozkvedlanou mouku,zbytek steril.řepy,dochutím a nechám provařit asi 30 minut.Jako příloha se hodí tmavý chléb.Až na talíř přidám na povrch polévky lžíci kysané smetany a přeji dobré chuti...Je " očeň charašo"

Kuřecí roláda v pomalém hrnci

Postup Budeme potřebovat: 600-700 gr kuřecích nebo krůtích prsou,120 gr libové angl.slaniny nebo uzeného bůčku, 100-120 gr dobré domácí klobásy,1 větší vejce,sůl, bílý pepř, libeček/ nebo naťová petržel, pažitka- nebo všechno /. Maso rozkrojíme na plát , naklepeme, osolíme , opepříme,posypeme na drobnou krájenou zelenou natí, poklademe tenkými plátky slaniny - polovina z uved.množství, vajíčko na troše oleje osmahneme, vmícháme do něj půlku klobásy nakrájenou na drobné kousky a rozetřeme na střed připraveného masa, druhou půlku klobásy rozkrájíme na proužky a klademe na maso- kolem míchaných vajec- jak vidno na fotografii, maso pevně zatočíme do rolády, obtočíme kolem ní další plátky angl.slaniny, převážeme motouzkem a vložíme do pomalého hrnce.Podlijeme asi 1 dcl vody - ne víc a necháme na high asi 4 hod- Šťáva je výborná - bez zahušťování či dochucování.Podáváme s různě upravenými brambory či rýží...

Krůtí maso nade vše

Krůtí nudličky s kuskusem  a zeleninou
Krůtí prsa / já si je nařežu na plátky, lehce poklepu paličkou, nasolím, přidám zelené bylinky - nasekané, koření dle chuti - já mám nejraději provensálské a  bílý pepř, pokapu oliv. olejem a uzavřu do misky s víčkem.Odebírám po po částech- denně vydrží mi to tak na tři dny/
Takže recept :Nejprve zaliji kuskus vodou a připravím ho  podle návodu- zakryji a dám se do přípravy masa/1 porce : Plátek masa - asi 100-120 gr  nakrájím na nudličky, dám na rozehřátou  suchou pánev, opeču a během této přípravy přidám k masu jednu zelenou papriku nakrájenou na nudličky, jednu středně velkou oloupanou cibuli nakrájenou na jemná půlkolečka, přidám půl kávové lžičky karí koření, a svorně v pánvi vším potřásám...Zakápnu malinko olejem - je- li třeba a pak podliji krapítkem vody.Celá příprava tohoto pokrmu  včetně kuskusu zabere maximálně 15 min.Na talíři ozdobím dostupnou zeleninou
Krůtí maso se šunkou a sýrem
Opět - hodím na rozehřátou pánev 100-120 gr krůtí plátek masa/ předem naložený a odpočinutý v bylinkách a s trochou oliv.oleje a soli/, rychle osmahnu,  a ještě na pánvi ozdobím plátkem šunky s nastrouh.sýrem.Nechám okamžik prohřát a podávám s těstovinami, na které dám kečup / v mém případě - domácí výroby/ - nezbytné - pro mne - jsou zelené bylinky, které různě kombinuji a nasekané je vmíchávám do pokrmů - ať je to příloha, nebo na maso , do salátů atp.
Krůtí plátek po Normandsku
Takže opět - plátek předtím připraveného krůtího masénka tzn. osolené  naložené den předem v bylinkách s oliv.olejem- vložíme na rozehřátou pánev - opékáme.Předtím jsme si ozdobně nakrájeli jedno středně velké jablko a vložili ho zatím do studené vody okyselené citr.šťávou , aby nezhnědlo, zbytek jablka co nám zbyl po okrájení nakrájíme na plátky a  přidáme na pánev k masu.Jablko na pánvi jemně posypeme mletou skořicí a trošinku osolíme.Opékám společně s masem, během pečení  na pánev nalijeme dvě lžičky citr.vody,  v které se koupe nakrájené jablíčko  no a přidáme na závěr  na maso rozpustit lžičku másla.Vše na pánvi mírně protřeseme a podáváme s rýží- já upřednostňuji Parboild.Nebojte se skořice v tomto pokrmu - k drůbežímu masu ladí a k jablku patří.
Brokolice

Brokolice

Brokolice se sýrovou omáčkou
Brokol.zapečená

Brokol.zapečená

Brokolice zapečená se sýrem
slepice

slepice

slep.prsa na houbách
Zelenina

Zelenina

Zelenina na talíři
Pražské bramb.

Pražské bramb.

známá chuť
Dietní zelí

Dietní zelí

a je toho dost
Cuketa

Cuketa

Cuketa zapeč.se sýrem
Kuřátko pikant

Kuřátko pikant

Kuřátko v pikantním kabátku
Kuličky

Kuličky

Kuličky s kuličkama
Africké mňam

Africké mňam

Lahůdka z Tunisu
Vepřové asójové

Vepřové asójové

Vepřové a sójové kostky na houbách
Kynuté bochánky

Kynuté bochánky

moc dobré
Bochánky

Bochánky

a s přílohou
Segedínské kuře

Segedínské kuře

Lehké a méně kalorické jídlo
BORŠČ

BORŠČ

Boršč- jak ho dělá můj syn
Kuřecí roláda

Kuřecí roláda

kuř.roláda

kuř.roláda

Postup
roláda

roláda

příprava
teď zavázat

teď zavázat

a v hrnci...

a v hrnci...

ta je !!!
finále...

finále...

a dobrou chuť
Krůtí nudličky

Krůtí nudličky

s kuskusem a zelenou paprikou
Krůtí plátek

Krůtí plátek

se šunkou a sýrem
Krůtí na Norman

Krůtí na Norman

Krůtí maso na Normandský způsob
Ohnivé kuře

Ohnivé kuře

Kuře jinak
Bůh stvořil domácí kočku, aby lidstvo mohlo mít radost z hlazení tygra.
Fernard Méry, francouzský spisovatel
Víte, na čem dobře drží kočičí chlupy? Na všem.
Bůh stvořil veterinu, aby udržovala kočku zdravou a člověka na mizině.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one