Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. (Mark Twain)

Kdyby bylo možné zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila. Mark Twain

Uvážíme-li kvalitu kočičí čistoty, přítulnosti, trpělivosti, důstojnosti a odvahy, které jsou kočkám vlastní - ptám se vás, kolik z nás by dokázalo být kočkou?“ Fernand Mery

ASPIK- miluji aspik a výrobky z něj - jak známe z lahůdek - aspikové misky, šunkové rolky v aspiku, nebo zavináče v aspiku, taky vaječnou tlačenku - do které je potřeby želatina ale která v žebříčku oblíbenosti u nás doma je na jednom z prvních míst- takže by se třeba jedla denně - kdyby byla.Dám vám tu recept na základní aspik - dp kterého můžete zalívat cokoli - kdykoliv- dle vaší nálady a chuti:
postup
1,2 l vody, želatina -50 gr, sůl, cukr, ocet, divoké koření..Toto množství vody rozdělím na třetiny.Do 4dcl st.vody rozmíchám želatinu a nechám ji aspoň 2 hodiny nabobtnat.Další 4 dcl vody dám vařit s divokým kořením/ asi 2 bobk.listy, 5 kuliček nov.koření,5 kuliček celého pepře./ Další 4 dcl vody okyselím, osolím, a přidám trochu cukru a zahřeji k bodu varu,pak jen přidám nabobtnalou želatinu, přecedím vodu v níž se chvíli vařilo koření, znovu dochutím a dám po částech, jak potřebuji na zalévání - vychladit- jemně- asi tak na 30st. a zalévám jak jsem výše popsala.Ať se vám daří- je to krásné na talíři a velmi chutné..

Příprava šunkové rolky v aspiku

Používám k přípravě formu na biskupský chlebíček, který napřed celý až po okraje vyložím potravinářskou fólií.Na dno chlebíčkové formy naleji tenkou vrstvu vlažného aspiku a dám chladit.Dále si připravím tenké plátky šunky , které naplním asi 1 pol.lžící vlašského salátu.Nedávejte salátu moc , aby vám při rolování šunky nevyčníval z okrajů rolky, protože by kalil aspik.Na ztuhlou vrstvičku aspiku položím kolečka na tvrdo vařených vajec, vějířek steril.okurky, a kousek čerstvé nebo sterilované kápie.Opatrně opět zaliji vlažným aspikem jen tolik, aby zalil povrch této oblohy a dám opět ztuhnout.Potom na tuto druhou aspik.vrstvu položím naplněné šunkové rolky a opět zaliji aspikem- dělám to opět na dvakrát- protože rolky ve vyšší vrstvě aspiku mají tendenci " plavat.- takže do poloviny rolek - aspik - dát znovu zatuhnout a nakonec - poslední vrstva aspiku- nad rolkama by měla být konečná vrstva asi 2-3 cm vysoká..Zdá se to možná pracné- trochu to asi také je - ale finální výrobek - aspik - čistý jako sklo - je na světě!
Zeleninový aspik
Opět aspik, zelenina mražená a krátce vařená v osolené, okyselené vodě s přidáním bobk.listi, nov.koření a celého pepře- vývar pak scezen, vychlazen na 8 dcl vývaru jsem dala 45 gr sypké želatiny nechala nabobtnat, mezitím jsem si asi do 10 tenkých plátečků šunky zabalila hranolky celeru a mrkve - to jsem si vařila zvlášť - ne s tou mraženou zeleninou - ale oba vývary jsem použila na finální dohotovení aspiku.Vzhledem k tomu, že zeleninový vývar nebyl úplně čirý, je tento aspik mírně zakalený, leč na chuti mu nic neubírá
Vaječná tlačenka
Tak tohle známe a moc rádi máme.. no a
recept 8 vajec vařených na tvrdo, 350 ml majonézy nebo tatarky, 250gr zeleniny- hrášek, steril.okurky mrkev..apod- třeba mražené a krátce povařené v osol.vodě.Pak 3dcl vývaru/ z půl kostky masoxu/ - ten vychladíme, dáme nabobtnat 30gr želatiny, pak ji v horkém ve vývaru rozpustíme.Do mísy dáme zeleninu,okourky nadrobno pokrájené, vyklopíme majonézu, osolíme, opepříme, promícháme, pak přidáme na hrubo nakrájená vejce a po částech nalijeme zvolna želatinový roztok.Používám formu na bisk.chlebíček, kterou předtím vyložím potravinářskou folií..Naliji vaječnou směs a dáme chladit- nejlépe do druhého dne v lednici..A pak už jen jíme a jíme - dokud je.. :-))))
šunková rolka

šunková rolka

v aspiku jak vidno
Vaječná tlačen.

Vaječná tlačen.

oblíbená
ZeleninovýAspik

ZeleninovýAspik

výborný- jak jinak
Bůh stvořil domácí kočku, aby lidstvo mohlo mít radost z hlazení tygra.
Fernard Méry, francouzský spisovatel
Víte, na čem dobře drží kočičí chlupy? Na všem.
Bůh stvořil veterinu, aby udržovala kočku zdravou a člověka na mizině.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one