Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. (Mark Twain)

Kdyby bylo možné zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila. Mark Twain

Uvážíme-li kvalitu kočičí čistoty, přítulnosti, trpělivosti, důstojnosti a odvahy, které jsou kočkám vlastní - ptám se vás, kolik z nás by dokázalo být kočkou?“ Fernand Mery

Aspik- želatina


Mám ráda výrobky v aspiku , želatinové řezy či zákusky, ovocné dorty s želatinou, šlehačkové dorty se zakysanou smetanou ztužené želatinou ,vaječnou tlačenku a tak tyto výrobky u mě najdete často na stole- a fotografie s postupy tady..
Základní piškotové těsto
3 žloutky, 150 gr cukru / klidně krystal nebo krupice / +3 lžíce horké vody- šleháme do pěny.Pak přidáme 150 gr polohrubé mouky - vmícháme jemně + sníh ze 3 bílků/ do bílků - před šleháním přidávám špetku soli, lžičko citr.šťávy a lžíci ledové vody /- toto pišk.těsto pečeme vae vymazané a moukou vysypané formě asi na 180 st:c -25-35 minut- do růžova.Piškot vyjmeme z formy - jednou prořízneme a namažeme
meruňkovým nebo jahodovým džemem nebo marmeládou - podle toho - jaké barvy budeme dávat ovoce- ale tak to dělám já ..není to nutnostDáme zpět do formy/ já mám na tohle takovou vychytávkuPiškot peču ve formě o průměru 25 cm po upečení a promazání ho jemně vtlačím do jiné - menší dortové formy - v tomto případě. o průměru 23 cm.Pěkně dolehne až k okrajům formy a já na něj mohu bez obav vrstvit další vrstvy..aniž by to proteklo kolem krajů.
ovocná vrstva dýňová
2 kompoty o obsahu 400ml nebo 1 -800 ml,rozmixovat, dát do hrnce a přidat 2 vanilk.pudinky- uvařit na hustou kaši a navrsvit na připravený piškot.
želé 3 dcl ovocné šťávy/ já jsem z kompotu nic neslila- kompot jsem měla hustý/jsem udělala : 2,5dcl vody, 3 vrchovaté lžíce cukru krystal,1 malá kávová lžička kyseliny citronové- po rozpuštění jsem do tohoto množství vsypala 15-20 gramů sypké želatiny , nechala v tomto studeném roztoku nabobtnat- pak toto zahřejeme- dochutíme - případně dobarvíme potr.barvivem,a přidáme trsť - já použila meruňkovou.Jemne zchladíme a nalijeme na vychlazenou ovocnou vrtvu.Opět vychladíme a pak už jen přijímáme ovace a kompimenty.
Želé řezy s jahody a jablečným pyré
korpus - piškot ze 3vajec,3PL horké vody 15dkg cukru, 15dkg polohr.mouky, 1PL kakaa,1KL pr.do pečiva,3PL rozp.másla, Dále jsem rozvařila 600gr oloupaných jablek, do nich jsem vmíchala 1dcl jahod,šťávy- co mi vykapala ze 300gr mražených jahod, osladila jsem 15dkg cukru, rozmixovala, nalila zpět do hrnce a nalila do této směsi 2jahodové pudinky rozmíchané asi v dcl vody..Zavařila jsem krátce asi 2-3 minuty a nalila na vychladlý piškot, potřený 3PL rybízové marmelády a dala na něj okapané mražené jahody.Takto to šlo do lednice, přikryté potr.folií Vychlazené přes noc- k dnešnímu dopolednímu kafíčku- mňam
Jahodovo - jogurtové
naše oblíbené ve všech podobách a tvarech- ale vždy lahodné chuti...:-))) Recept : Korpus piškotový ze 3vajec,prořízlý a natřený jahodovým džemem.Mám mražené jahody - tak jsem dala 400gr - jahod povolit-pocukrovala jsem je 3 lžícemi cukru krystal- až pustily asi 3,5dcl vl.šťávy.Do mixeru jsem dala jeden velký jogut -400-500ml z Valašska, a 250gr tvarohu, rozmixovala nalila tam 1dcl jah.šťávy a 1,5 dcl cukrového sirupu v němž jsem nechala nabobtnat 15gr želatiny- následně zahřála - vychladila a nalila do mixeru k té tvarohové směsi.Do zbytku jahodové štávy jsem opět dala 15 gr želatiny, nechala nabobtnat, rozehřála a zchladila a jako poslední jsem ji nalila na vychlazený tvarohový podklad- vše děláno v jedné formě a vrstvit- tak jak jsem psala..nechat do druhého dne v lednici..Jo a když jsem nalívala na ten piškot tvarohovou směs, tak jsem do ní cik cak naházela rozmražené jahody.UFFF..Vypadá to možná složitě -ale není - jen chce vše svůj čas a tak to zabere jedno dopoledne či odpoledne.. Cukrový sirup si já dělaám do zásoby a dávam na 1 litr vody 1 kg krystal cukr a nechám ho mírně vařit ař je z něho celkové množství asi 8 dcl.Uchovávám v litrové láhvi- nezkazí se..Jinak dejte vařit asi 2dcl vody s 20dkg cukru a nechte vyvařit asi na 1.5dcl..


dýňové řezy

dýňové řezy

Oblíbené
Želé řezy

Želé řezy

Dýňové
Želé řezy

Želé řezy

jahody + jablka
Želé řezy

Želé řezy

Jahodovo - jogurtové
Jahodové želé

Jahodové želé

Piškot,jahody, želé
Jahody,jogurt

Jahody,jogurt

Dortík
Ananas.řezy

Ananas.řezy

Jemné a výborné
Bůh stvořil domácí kočku, aby lidstvo mohlo mít radost z hlazení tygra.
Fernard Méry, francouzský spisovatel
Víte, na čem dobře drží kočičí chlupy? Na všem.
Bůh stvořil veterinu, aby udržovala kočku zdravou a člověka na mizině.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one