Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. (Mark Twain)

Kdyby bylo možné zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila. Mark Twain

Uvážíme-li kvalitu kočičí čistoty, přítulnosti, trpělivosti, důstojnosti a odvahy, které jsou kočkám vlastní - ptám se vás, kolik z nás by dokázalo být kočkou?“ Fernand Mery

Chlebíky,rohlíky

Škvarkové housky:


300 ml mléka,1 vejce do těsta +1 vejce na potření,necelá půlka kostky droždí,1KL medu /cukru/ 2 KL soli, 1KL drceného kmínu,1KL sušeného česneku,2PL bramb.kaše v prášku, 250 mouky pšeničné polohrubé,250 mouky pšeničné hladké, 200 gr jemně mletých škvarečků..Necháme kynout v pekárně na pr.těsto po vykynutí tvarujeme, necháme kynout opět na plechu asi 20-30 minut Pečeme ve vyhřáté troubě 10 min. na 200st.C dopékáme 20-25 min.na 180st.C

Inspirace ze supermarketu

550 gr chlebové pšeničné mouky 100 gr hladké žitné 150 gr špaldové, nebo pšen.celoznné 4 dcl mléka 70 gr oleje / nebo vrchovatá lžíce sádla 1 kostka droždí -42gr 1 lžíce medu/ do kvásku / 2 káv.lžičky soli 1 lžíce drc.kmínu do těsta na pasypání - semínka všech druhů 1 vejce na potření Ze všech surovin jsem zadělala těsto v pekárně a nechala kynout asi půl hod.Hotového těsta bylo 1.30, a z něho jsem utvořila 17ks bochánků o váze 70 gr.Zakulacené bochábky jsem namočila do rozšleh.vejce, obalila v semínkách a skládala do kruhu na plech.Nechala jsem je ještě půl hodiny kynout.Pak se pekly 1/4 hod. na 220 st.C a dalších 20 minut na 200-180st.C

škvarkové pečivo

1,5dcl kefír,1,5dcl vody ve které jsme rozmočily 80 gr chleba,120 gr kvásku,20 gr droždí,1Pl medu,200gr jemně mletých škvarků,2 PL tekutého sádla,1 vejce + 1 vejce na potření,2KL soli,2PL bramb.kaše v prášku,400gr chlebové pšeničné, 100 gr žitné hladké / chlebové/2KL mletého kmínu.. Těsto po vykynutí zpracujeme do různých tvarů - škvarků jsem měla 300gr - ale 100 gr jsem naplnila do mřížkových čtverečků.Pečeme na 200 stC asi 10-15 minut dopékáme 15-20 min. na 180 stupních

Karlovarské rohlíky


Z pravého plundrového těsta, jehož příprava je sice časově náročná ovšem rohlíčky se jen rozplynou.. Recept přikládám:
Potřebujeme:
0,5kg hladké mouky,200 gr másla / nebo napůl s Herou/,100 gr cukru, půl káv.lžičky soli, 1-1,2 dcl mléka, 1 vejce a 1 žloutek,20 gr droždí.. V pekárně na program těsto necháme vypracovat nejprve těsto tukové/ stačí 10-15 minut/- a to se skládá z 150 gr hladké mouky a 200 gr tuku/-Tukové těsto pomocí stěrky z pekárny vytáhneme,utvoříme plochý čtverec asi 10x10 cm a dáme na chvíli do chladničky...Formu v pekárně použijeme bez umývání na zadělání těsta druhého - které je tedy z 350 gr hladké mouky, cukru , mléka, droždí a rozlšlehaného vejce se žloutkem.Toto na program těsto - necháme vypracovat a vykynout v pekárně..Po vykynutí - těsto rozválíme na obdélník, jen na takovou velikost , abychom do něj vložili těsto tukové a těsto přehnuli.Okraje přimáčkneme k sobě,těsto lehce rozválíme a přeložíme na třikrát,pak ještě jednou rozválíme , přeložíme na třikrát a necháme půl hodiny odpočinout.Poté celý postup zopakujeme...nechám další půl hodinu odpočinout.Pak už s těstem můžeme pracovat.Rozválíme a motáme rohlíky , šátečky, záviny apod.Těsta z této dávky jsem měla 1.10 a rohlíků 15ks.Potíráme před pečením sl.smetanou, mlékem nebo vodou, pečeme téměř na 200st.C asi 20 minut.



Škvark.housky

Škvark.housky

Škvark.bagety

Škvark.bagety

Karlovarské roh

Karlovarské roh

Jemné výborné rohlíky
Bůh stvořil domácí kočku, aby lidstvo mohlo mít radost z hlazení tygra.
Fernard Méry, francouzský spisovatel
Víte, na čem dobře drží kočičí chlupy? Na všem.
Bůh stvořil veterinu, aby udržovala kočku zdravou a člověka na mizině.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one